Bylinkové máslo na steaky
Pečete si doma svůj vymazlený
rumpsteak
a přemýšlíte, čím ještě vylepšit jeho
dokonalou chuť? Ať již připravujete jakýkoliv klasický steak (z
nízkého roštěnce,
květové špičky apod.), vždy můžete kromě obligátní mořské soli a pepře vyzkoušet
také
bylinkové máslo. Sami budete překvapeni, jak jednoduše lze tímto způsobem
doladit chuť křehkého masíčka přesně podle vašich představ.
Tisíc a jedno bylinkové máslo
Každý jsme originál. Až budete připravovat své
bylinkové máslo
,
vyplatí se trochu experimentovat. Vybírat je z čeho. Mezi osvědčené
ingredience patří samozřejmě
bylinky,
ideálně čerstvé. Může to být
petrželka, pažitka (šnytlík), bazalka, šalvěj, oregáno, ale také
třeba kopr nebo meduňka. Pestrou paletu bylinek lze doplnit černým,
barevným nebo bílým pepřem, hořčicí, paprikou či orientálním kari.
Kdo si rád pobrečí, může přidat ostré chilli. Použitím česneku či
křenu získá vaše bylinkové máslo na síle. Vyzkoušet můžete i trochu
citrónové šťávy, která dodá bylinkovému máslu zcela nový rozměr.
Příprava je jednoduchá
Základní surovinou je, jak jinak,
máslo. Žádné náhražky,
pomazánky či margaríny, ale skutečné nefalšované máslíčko.
Ukrojte si z něj
osminku (125g) a nechte změknout. Mezitím
si vyberte na co máte chuť. Nebojte se přivonět, ochutnávat,
každá bylinka má něco do sebe. My jsme si pro své bylinkové
máslo vybrali osvědčenou kombinaci
čerstvé bazalky,
provensálského
koření,
česneku a
bílého pepře. Postup je následující. Bazalku
nadrobno pokrájejte, přidejte koření, trochu pepře, 2 rozdrcené
stroužky česneku a špetku soli. Celou směs najemno utřete v misce
a následně vmíchejte do změklého másla. Podařilo se vám utřít
máslovou pěnu? Výborně, vaše první bylinkové máslo je téměř
hotové.
Šoupněte ho do ledničky
Bylinkové máslo je nyní třeba
vychladit (alespoň 1-2 hodiny),
aby opět ztuhlo. Pokud jej nebudete chtít obratem použít, můžete
si ho i
zamrazit. Mražené bylinkové máslo vydrží bezmála stejně
dlouho, jako byste nechali zamrazit máslo čerstvé. A ještě malé
výrobní tajemství. Vaše máslíčko nemusíte uchovávat zrovna v
plastové misce. Můžete jej
uválet v potravinářské fólii a vše
nechat zachladit v úhledném válečku. Až budete bylinkové máslo
porcovat, jednoduše odkrojíte kolik potřebujete a můžete
servírovat.
Bylinkové máslo položte na steak
A kam bylinkové máslo patří?
Jednoznačně na steak.
Až budete mít masíčko opečené, nezapomeňte nechat
steak
odpočinout na teplém místě. Maso tak povolí a
šťáva se hezky prostoupí do celého steaku. A přesně v
tenhle okamžik přichází čas na vaše bylinkové máslo.
Kousek si odkrojte, položte na maso a pak už jen můžete
sledovat, jak se hezky rozpouští a dodává steaku lahodnou
vůni a chuť. Pokud jste si k masu připravili topinky nebo
opečenou bagetku, neváhejte na ně
bylinkové máslo rozetřít.
Sami pak poznáte, že těch pár minut přípravy navíc se vám
bohatě vyplatilo. Dobrou chuť.