Bylinkové máslo

Bylinkové máslo

Bylinkové máslo na steaky

Pečete si doma svůj vymazlený rumpsteak a přemýšlíte, čím ještě vylepšit jeho dokonalou chuť? Ať již připravujete jakýkoliv klasický steak (z nízkého roštěnce, květové špičky apod.), vždy můžete kromě obligátní mořské soli a pepře vyzkoušet také bylinkové máslo. Sami budete překvapeni, jak jednoduše lze tímto způsobem doladit chuť křehkého masíčka přesně podle vašich představ.

Tisíc a jedno bylinkové máslo

Každý jsme originál. Až budete připravovat své

bylinkové máslo

, vyplatí se trochu experimentovat. Vybírat je z čeho. Mezi osvědčené ingredience patří samozřejmě bylinky, ideálně čerstvé. Může to být petrželka, pažitka (šnytlík), bazalka, šalvěj, oregáno, ale také třeba kopr nebo meduňka. Pestrou paletu bylinek lze doplnit černým, barevným nebo bílým pepřem, hořčicí, paprikou či orientálním kari. Kdo si rád pobrečí, může přidat ostré chilli. Použitím česneku či křenu získá vaše bylinkové máslo na síle. Vyzkoušet můžete i trochu citrónové šťávy, která dodá bylinkovému máslu zcela nový rozměr.

Příprava je jednoduchá

Základní surovinou je, jak jinak, máslo. Žádné náhražky, pomazánky či margaríny, ale skutečné nefalšované máslíčko. Ukrojte si z něj osminku (125g) a nechte změknout. Mezitím si vyberte na co máte chuť. Nebojte se přivonět, ochutnávat, každá bylinka má něco do sebe. My jsme si pro své bylinkové máslo vybrali osvědčenou kombinaci čerstvé bazalky, provensálského koření, česneku a bílého pepře. Postup je následující. Bazalku nadrobno pokrájejte, přidejte koření, trochu pepře, 2 rozdrcené stroužky česneku a špetku soli. Celou směs najemno utřete v misce a následně vmíchejte do změklého másla. Podařilo se vám utřít máslovou pěnu? Výborně, vaše první bylinkové máslo je téměř hotové.

Šoupněte ho do ledničky

Bylinkové máslo je nyní třeba vychladit (alespoň 1-2 hodiny), aby opět ztuhlo. Pokud jej nebudete chtít obratem použít, můžete si ho i zamrazit. Mražené bylinkové máslo vydrží bezmála stejně dlouho, jako byste nechali zamrazit máslo čerstvé. A ještě malé výrobní tajemství. Vaše máslíčko nemusíte uchovávat zrovna v plastové misce. Můžete jej uválet v potravinářské fólii a vše nechat zachladit v úhledném válečku. Až budete bylinkové máslo porcovat, jednoduše odkrojíte kolik potřebujete a můžete servírovat.

Bylinkové máslo položte na steak

A kam bylinkové máslo patří? Jednoznačně na steak. Až budete mít masíčko opečené, nezapomeňte nechat steak odpočinout na teplém místě. Maso tak povolí a šťáva se hezky prostoupí do celého steaku. A přesně v tenhle okamžik přichází čas na vaše bylinkové máslo. Kousek si odkrojte, položte na maso a pak už jen můžete sledovat, jak se hezky rozpouští a dodává steaku lahodnou vůni a chuť. Pokud jste si k masu připravili topinky nebo opečenou bagetku, neváhejte na ně bylinkové máslo rozetřít. Sami pak poznáte, že těch pár minut přípravy navíc se vám bohatě vyplatilo. Dobrou chuť.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena