Flap steak

Hovězí flap steak
Není snad "záhadnější" kousek hovězího masa než je právě Flap steak. Proč? Má totiž řadu názvů, které vytváří dojem, že vlastně nikdo pořádně neví, kde se nachází. A my pro Vás tuhle záhadu jednou pro vždy vyřešíme. Byla by totiž škoda, aby tak výborný kousek masa, jakým Flap steak bezesporu je, zůstal neobjeven. A že v Čechách na své objevení ještě čeká, to je jisté.

Flap steak vs. Hanger steak

Flap steak se často zaměňuje s výborným hanger steakem. Pokud jste ale někdy viděli hanger steak (má hezky český název - hovězí veverka), pak tuhle chybu rozhodně udělat nemůžete. To však nic nebrání tomu, že někteří prodejci uvádějí u flap steaku popisek "hanger / flap steak". Snad i díky této běžné záměně se pro flap steak zavedlo také označení "Faux hanger", neboli falešený hanger steak. Zkušený řezník však dobře ví, že hanger steak je úpon bránice a s flap steakem má podobnou snad jen strukturu masa.

Flap steak, flap meat a další

Místo pojmu

flap steak

se také můžete setkat s lapidárním označením "flap meat". Není to sice dokonalé, ale pořád lepší než zaměňovat za hanger. O něco přesnější je pak označení pocházející z amerického státu Nová Anglie, kde se pro flap steak vžil název Sirloin tip – neboli špička ze spodního zadního roštěnce.

Co je tedy flap steak?

Flap steak se připravuje z hovězího pupku. Patří do známé trojice slavných steaků - hanger steakflank steakflap steak, které se z této zadní části zvířete připravují. Zjednodušeně by se dalo říci, že zatímco hanger steak hledejte nahoře (úpon bránice) a flank steak jsou naopak spodní slabiny, tak právě flap steak představuje střed pupku. V Čechách se také pro flap steak zažilo hezké staročeské slovo - "bryndáček". Až tedy potkáte na etiketě označení "hovězí bryndáček" budete vědět, že si z něj připravíte výborný Flap steak.

Výtečný na grilu

Flap steak se stejně jako ostatní steaky z hovězího pupku skvěle hodí na grilování. Je totiž lehce prorostlý a mramorovaný tukem. Maso je díky tomu velmi šťavnaté, má jemnou chuť a vůni.

Flap steak se peče zásadně po vlákně

a po upečení se servíruje vcelku. Důležité je pak maso krájet na tenké plátky (nudličky) kolmo na svalová vlákna, abyste si vychutnali nejen výtečnou chuť, ale i křehkost, kterou vám Flap steak umí nabídnout.

Nevíte si s přípravou flap steaku rady? Navštivte naší sekci – Jak připravit flap steak a inspirujte se jednoduchým návodem. Přejeme vám příjemný gurmánský zážitek.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena