Loupaná plec

Loupaná plec

Hovězí loupaná plec

Velmi zajímavý kus masa určeného nejen na steaky je tzv. loupaná plec. Ta se získává z přední nohy býka či jalovice. Je to vlastně řez ze střední části ramene (plece) zvířete. Na ni pak směrem dopředu navazuje kulatá plec, neboli falešná svíčková a naopak vzadu za loupanou plecí je umístěna tzv. plec vysoká.

A proč je loupaná plec zrovna "loupaná"? Jednoduše proto, že se nezískává řezem, jako ostatní kusy masa, nevykoštuje se, ale v podstatě se odtrhává od lopatky, odlupuje se od ní. Odtud pramení příhodný název "loupaná plec".

Na omáčky exceluje

Pokud se jedná o ragů, různé druhy gulášů či marinované pečeně, hovězí loupaná plec má v kuchyni takřka výsadní postavení. A ani v případě klasických omáček na ni kuchaři nedají dopustit. Houbová, koprová, rajská a dokonce i oblíbená svíčková je z loupané plece jednoduše geniální. Přitom je výrazně levnější než třeba maso z roštěné či zadní kýty (o hovězí svíčkové ani nemluvě). Svojí šťavnatostí a křehkostí se jim však

hovězí loupaná plec

směle vyrovná.

Typická šlacha u loupané plece

Steaková úprava tohoto výborného kusu masa je samozřejmě možná rovněž. Důležitým vodítkem pro jednotlivé řezy známých steaků (top blade steak a

flat iron steak

) je relativně silná šlacha, kterou je loupaná plec protkána. Tato šlacha je důležitým zdrojem kližkoviny a při vaření masa nejen že nevadí (dokonale změkne), ale je i vítaným zdrojem chuti. V případě přípravy steaků máte u loupané plece na výběr.

Loupaná plec na steaky

Jednou možností je, že šlachu ponecháte uvnitř, maso na steaky nakrájíte napříč (kolmo k vláknu) a získáte velmi oblíbený tzv. top blade steak s charakteristickou strukturou masa. Podle středové šlachy poznáte tento steak na první pohled. Nebo se samozřejmě můžete šlachy zbavit středovým řezem. Pak ovšem budete steaky porcovat po vláknu a řezu se říká flat iron steak. Ať tak či tak, uvidíte sami, že

loupaná plec

má mezi steaky svoji neochvějnou pozici. Nezapomeňte však, že na přípravu steaků musí být maso vždy dokonale vyzrále. A v případě hovězí loupané plece to platí dvojnásob.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena