Porterhouse steak

Porterhouse steak

Pro všechny milovníky steaků je Porterhouse steak něco jako nirvána. Ptáte se proč? Stručně řečeno - skvělé maso s chutí přímo od kosti, a toho všeho velká porce.

Porterhouse steak - král všech T‑bonů

Pojďme si říci, kde se tahle lahůdka bere.

Porterhouse steak

najdeme v zadní části hřbetu zvířete, směrem k jeho oháňce. Porcuje se kolmým řezem k páteři a onou kostí charakteristickou pro Porterhouse steak (ale také T-bone steak) je páteřní obratel. Kost přitom steak rozděluje na dva velmi ceněné kusy masa. Větší porce je nízký roštěnec, a tou menší není nic jiného než pravá hovězí svíčková. De facto si tak v jediném steaku můžete vychutnat klasický striploin a jako zlatý hřeb programu přidat i filet mignon.

Dilema svíčkové vyřešeno

Jak jsme si řekli, Porterhouse steak v sobě obsahuje porci hovězí svíčkové. A to ne jen tak ledajakou. Narozdíl od T-bone steaku je jí tolik, že by vydala na hezký steak ze svíčkové - filet mignon. Zkušený stejkař přitom ví, že filet mignon připravený klasicky se solí a pepřem je sice křehký, ale díky absenci tuku může strádat na chuti. Řešením pak bývá omáčka, nebo třeba tenký obal slaniny na okraji steaku. Je to ale vždy něco navíc, malý kompromis pro zvýraznění chuti. Nikoliv v případě steaku Porterhouse!

Porterhouse steak bez kompromisu

Svíčková je v případě Porterhouse steaku lemována kostí a to hned ze dvou stran - shora a ze strany. Navíc je součástí celého steaku zmíněný striploin, který po opečení přepustí kousek šťávy i na svíčkovou. Díky tomu obsahuje Porterhouse steak křehoučký kus svíčkové s úžasnou chutí od kosti a trochou šťávy z roštěnce. Co víc si přát?

Porterhouse steak vs. T-bone

Rozdíl mezi Porterhouse steakem a klasickým T-bonem

je každému jasný. Oběma sice prochází stejná kost, ale Porterhouse steak obsahuje větší kus svíčkové, neboť je porcován z části směrem k oháňce. Existují na to nějaká měřítka? Samozřejmě, ale musíme za nimi do stejkové velmoci - USA. Podle specifikace USDA (Ministerstvo zemědělství USA) musí obsahovat Porterhouse steak kus svíčkové, který je alespoň 1.25 palce široký (to je cca 3,2cm) ve svém nejširším bodě.

T-bone a Club steak

Je-li na steaku svíčkové méně - přesněji v rozmezí 0,5 - 1,25 palce (1,27 - 3,2cm), pak se jedná o známý T-bone steak. Další řezy ve směru ke krku zvířete znamenají zmenšování svíčkové, která nakonec zmizí úplně. Hřbetní steaky s kostí, obsahující méně než 0,5 palce svíčkové (1,27cm), se nazývají Bone-in Strip steak - v Čechách jsou tyhle kousky známější pod označením Club steak.

Na Porterhouse steak ve dvou

Porterhouse steak je neskutečná jízda

. Pokud si jej ale v restauraci objednáte, počítejte s tím, že na něj sami stačit nebudete. Bývá to kus masa nezřídka blížící se k jednomu kilu - řez je obvykle silnější než u T-bone steaku. Jasně, něco váží kost, ale i tak je to přeci jen flák masa. Na Porterhouse steak proto raději vyrazte ve dvou. Upřímně vám závidíme a přejeme dobrou chuť!

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena