Roštěná

Hovězí roštěná

Hovězí roštěná

Všichni dobře známe jídla jako jsou roštěná na houbách nebo vídeňská roštěná, ale ruku na srdce, víte kde tento kousek chutného hovězího na zvířeti hledat? A to ani nemluvíme o tom, že kdyby jste si z roštěné raději udělali chutný steak, budete se olizovat až za ušima. Hovězí roštěná je totiž snad nejlepší maso na steaky vůbec. A my to dobře víme.

Odkud se bere roštěná?

Hovězí roštěná je část masa, která je umístěná na hřbetě zvířete. Dělí se na dvě části. Ta směřující k hlavě se nazývá vysoký roštěnec a naopak její zadní část je známá jako roštěnec nízký. Roštěná je celkově mírně prorostlá tukem, šťavnatá a má jemná svalová vlákna. Ta trocha tuku, která se v nich ukrývá však dělá z roštěné opravdovou delikatesu. Je všeobecně známo, že tuk je nositelem chuti. Můžete se proto spolehnout, že taková dobře vyzrálá hovězí roštěná (a výběr steaků z ní je opravdu široký) roztančí vaše chuťové pohárky mnohem lépe než fádní, ale v Čechách tolik oblíbená, hovězí svíčková.

Roštěná na steaky

Hovězí roštěná

má ve své horní části (vysoký roštěnec) trochu více tuku, ale nebojte se, nepřiberete po něm. Je to jen kolem 16%. Od roštěné z nízkého roštěnce ji poznáte jednoduše, v příčném řezu uvidíte hned několik vrstev svalů. Právě odsud pochází také jeden z nejslavnějších a rozhodně nejchutnějších steaků, takzvaný Rib eye steak.

Hovězí roštěná – nízký roštěnec

Roštěná

ve své dolní části (

nízký roštěnec

) je o něco libovější a v řezu uvidíte jeden celistvý sval. Steaky z této části roštěné nejsou o nic méně slavné než ty z vysokého roštěnce. Ba právě naopak! Vždyť kdo by neznal vynikající Striploin steak, New york steak, T-bone steak s typicky tvarovanou kostí uprostřed a nebo nekorunovaného krále steaků, obrovský Porterhouse steak?

Roštěná na pečení

V celkovém výčtu využití tohoto hřbetního svalu bychom mohli pokračovat i nadále.

Hovězí roštěná

má skutečně všestranné použití, je chutná a velmi oblíbená. Nesmíme však zapomenout na fantastický anglický Roastbeef (v Čechách jej familiérně vyslovujeme jako rozbíf). Je to vlastně roštěná z části nízký roštěnec, která se peče v troubě vyhřáté na 160°C cca 15 minut (záleží na výšce pečeně). Hotové maso je pak krásně růžové, dokonale šťavnaté a výborné i za studena. Hovězí roštěná je zkrátka královnou nejen české kuchyně.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena