Tabulová špička

Tabulová špička

Tabulová špička má tukové krytí

Přemýšlíte, kterou část kýty si vybrat na vaší grilovací párty? My doporučujeme tabulovou špičku. Je to část svalu, který je málo namáhaný a má vysoké tukové krytí. Díky tomu je oblíbený pro přípravu hned na několik způsobů. A hádejte co... ani v jednom případě se tuku nezbavujeme, naopak. Máme ho tam rádi. Přesně o tom totiž tabulová špička je.

Tabulová špička - Tafelspitz

Ano, kdo umí alespoň trochu německy, zjistí, že národní pokrm našich jižních sousedů se defacto jmenuje stejně. Tafelspitz rovná se tabulová špička. Na přípravu Tafelspitz ovšem nepotřebujeme grill, ale sadu hrnců. Výsledkem je pak slavné tříchodové meny, nad kterým se rozplýval již habsburský monarcha František Josef I. My zde ale nebude rozebírat jak se tabulová špička vaří, nýbrž jak se griluje, a nebo přímo peče. Pojďme na to.

Pane řezníku, jednu tabulovou špičku prosím

Sehnat tabulovou špičku je někdy pěkný oříšek. V Čechách se totiž dost často zaměňuje za květovou špičku. V praxi to znamená, že vám ji zkrátka uříznou jako jeden kus (tabulovou i květovou dohromady) a vy si vyberte.

Tabulová špička

je ta část zadní kýty, která je nahoře, blíže k oháňce. Každé zvířátko má dvě - z pravé a levé kýty. Z tukového krytí pak můžete poznat, kterou zrovna držíte v ruce. Ne, že by na tom záleželo, chutnají obě stejně, jen při přípravě picanhy (čti pikani) ve stylu churrasco, je potřeba dát pozor, abychom neřezali přes vlákna.

Picanha z tabulové špičky

A jsme u toho. Pokrm, který v našich končinách tabulovou špičku čím dál více proslavuje, se jmenuje picanha. Tu můžeme připravit v zásadě na 3 způsoby. Jako steaky, pečeni a nebo grilovat na ohni. Všechny varianty jsou správně a v každé z nich hraje velkou roli tukové krytí.

Toho má tabulová špička dostatek

, a tak se vždy můžete těšit na šťavnatý a provoněný kus masa.

Osvědčené recepty

Zaujala vás picanha a chtěli byste se o ní dozvědět více? Mrkněte na stránku o picanhe. A pro gurmány přidáváme i 2 úžasné recepty z brazilské kuchyně. Vyzkoušet můžete, jak chutná pečená picanha, a nebo šťavnatá picanha ve stylu churrasco. Teprve pak plně oceníte chuť, jakou vám vykouzlí jen tabulová špička. Bon appétit.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena