Tatarský biftek

Tatarský biftek

Jak vznikl první tatarský biftek?

Tatarský biftek je oblíbená pochoutka ze syrového masa, jejíž historie sahá do Francie přelomu 19. a 20. století. Tehdy v jedné restauraci začali nabízet syrové hovězí společně se žloutkem, kapari a cibulí. Označení "tatarský biftek" však získal tento pokrm až ve chvíli, kdy k němu jeden z kuchařů přidal namísto žloutku tatarskou omáčku. Úprava s tatarkou se sice neujala a syrový žloutek se k pokrmu navrátil, ale označení tatarský biftek již této delikatese zůstalo navždy.

Dobrý tatarský biftek vyžaduje kvalitní hovězí

V klasické podobě se

tatarský biftek

připravuje výhradně z hovězího masa. Na "tatarák" se nejlépe hodí hovězí svíčková, které je však na býkovi či jalovici poskrovnu, a proto nepatří zrovna k těm nejlevnějším.

Tatarský biftek ze svíčkové

si tak dopřávají zejména gurmeti, kteří vědí, že tahle lahůdka za svoji cenu doopravdy stojí. Pravda je ale taková, že výborný tatarák si můžete připravit i z tzv. ořechu či květové špičky. Od svíčkové je téměř k nerozeznání.

Tatarský biftek stokrát jinak

O tom, že kulinářská kreativita nezná mezí svědčí i fakt, že dnes si můžete dopřát

tatarák

z lososa, tuňáka, avokáda či červené řepy. S klasickým tatarským biftekem a jeho chutí mají tyto pokrmy pramálo společného. Jde totiž především o způsob úpravy. Suroviny se jednoduše za syrova naškrabají nožem (v případě masa) či nakrájí na kostičky (zelenina).

Proč se však pouštět do "náhrad", když si můžete dopřát výtečný originál z kvalitního vyzrálého hovězího? V sekci - Jak připravit tatarský biftek – se můžete inspirovat naším jednoduchým návodem na přípravu této skvělé delikatesy.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena