Steak Chateaubriand
Pod vznešeným francouzským názvem pokrmu
Chateaubriand - čti šatobriján(d) - se ukrývá
velký steak z toho nejlepšího a nejkřehčího hovězího masa, a to z
hovězí svíčkové.
Ano, přesně z toho svalu, který je na býkovi nejdražší, je ho nedostatek a
dělají se z něj výtečné bifteky
Filet Mignon.
Steaky Chateaubriand
se však
nepřipravuji ze špičky svíčkové (jako zmíněné
Filet Mignon), nýbrž z jejího
středu, přesněji řečeno ze třetí čtvrtiny hovězí svíčkové, blíže
k jejímu silnějšímu konci.
Bohatá historie Chateaubriand
Jestli u některých pokrmů historici tápou, u steaku Chateaubriand
je vše nad slunce jasné. Tenhle "biftek speciál" dostal své
nezaměnitelné jméno po vikomtovi
Françoisi - Augustovi - Reném de Chateaubriand.
Tehdy ještě jako mladý šlechtic pracoval v diplomatických službách pro
Napoleona a Ludvíka XVIII. Rovněž byl však proslulý jako
výtečný kuchař a vynálezce nových receptů.
Historie se neptá
Dnes již se přesně neví, jestli recept na
lahodný Chateaubriand
pochází přímo z vikomtovi hlavy, či na něm měl lví podíl jeho
velezkušený osobní kuchař Montmireil. Zlí jazykové dokonce tvrdí,
že pokud
vikomt Chateaubriand
skutečně recept na stejnojmenný
steak vymyslel, bylo to patrně pouhým dílem náhody. Ať tak či
tak, jméno zůstává a zážitek z tohoto
obr-luxusního steaku je
skutečně výjimečný.
Porcujeme svíčkovou
Klasický Chateaubriand se připravuje jako
jeden velký kus svíčkové
vcelku. Z její třetí čtvrtiny směrem k širšímu konci svalu lze
vyříznout relativně kompaktní, stejně vysoký "válec" dokonale
křehkého masa. Celý
Chateaubriand
může měřit i 16 – 20 cm a
vážit více než 1000g. K přípravě si proto připravte větší
těžkou pánev. Na té se Chateaubriand nejdříve celý "zatáhne",
aby z něj neunikala žádná šťáva a následně se dopéká v troubě
do stupně propečení
medium, či
medium-rare.
Chateaubriand pro speciální příležitost
Příprava takového pokrmu lze bez nadsázky označit za sváteční.
Z velkého Chateaubriand steaku se pohodlně nasytí
i více
než 4 osoby, obvykle se však servíruje v porci pro 2 osoby –
tedy cca 500g / steak. Chateaubriand se tradičně podává s lehce
opečenými brambory, které můžete doplnit například orestovaným
chřestem. Téměř povinnosti je pak doplnit tento lahodný steak
omáčkou, která nese jméno, jak jinak než
Chateaubriand.
Šťavnaté a křehké masíčko v podání tohoto luxusního steaku
vás zaručeně uchvátí. Doplňte romantickou tabuli o láhev
dobrého francouzského vína a váš požitek bude naprosto
dokonalý.