Filet mignon

Steak Filet Mignon

Tenderloin – Filet mignon

Hovězí svíčková (v angličtině známá jako Fillet nebo Tenderloin) je nejkvalitnější a také nejdražší část hovězího, ze které se připravují jedinečné steaky. Minimální obsah tuku a jemná svalová vlákna zajišťují dokonalou křehkost každého sousta. Není proto divu, že steaky filet mignon jsou tolik oblíbené.

Malý kousek pro velké gurmety

Název filet mignon pochazí z francouzštiny. Slovem "filet" se totiž v této gurmánské velmoci označuje hovězí svíčková a přídavné jméno "mignon" nám zase naznačuje, že steaky z ní budou spíše menší velikosti (mignon = malý). Steaky filet mignon skutečně nejsou žádní obři, o to více vás však uchvátí svojí křehkostí.

Když se řekne "svíčková"

Hovězí svíčková je podlouhlý sval, který se postupně zužuje. Nejširší části se říká "palec", střední části "střed" a tenčí konec je znám jako "špička". Poté, co se celá svíčková dobře začistí a nejtenčí konec špičky odřízne (obvykle se používá pro výtečný tatarský biftek), můžete přistoupit k jejímu porcování. Žádný kousek této delikatesy přitom nepřijde nazmar.

Odkud se bere filet mignon?

Ze špičky

hovězí svíčkové

se takřka vždy krájí úhledné bifteky, tedy cca 5 cm vysoké steaky, ony známe filety mignon. Steak filet mignon můžete získat také naporcováním střední části, ovšem zde máte jednu velmi lákavou alternativu. Střed svíčkové si totiž můžete udělat v celku, jako luxusní biftek Chateaubriand. A věřte, že příprava téhle lahůdky není nijak složitá. Nakonec zbývá palec svíčkové. Ten se odřezává zvlášť a buďto peče v celku (jako Chateaubriand) a nebo z něj dle velikosti uděláte 1 až 2 úhledné

steaky filet mignon

. Volba je jen na vás.

Na filet mignon jen s vidličkou

Vidíte sami, že hovězí svíčková je naporcována a z celého toho křehoučkého masa získáte maximálně 8-10 lahodných filetů mignon. To je tak akorát pro menší rodinnou oslavu. Samotná příprava těchto steaků je pak již velmi jednoduchá. Pokud váháte nebo nevíte přesně, jak na

filet mignon

, neváhejte se inspirovat v naší sekci – Jak připravit filet mignon.

Skvělou alternativou pro jeho úpravu může být také filet mignon s pepřovou omáčkou, respektive jako Pfeffer steak. Můžete si pak sami ověřit, co je pravdy na tom, že dokonalý filet mignon si lze vychutnat i pouhou desertní vidličkou. Tak jako tak vás jeho křehkost zcela jistě uchvátí.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena