Vysoký roštěnec

Vysoký roštěnec

Roštěná – vysoký roštěnec

Maso, které pochází ze hřbetu zvířete, se nazývá roštěná neboli roštěnec. Názvem "vysoký roštěnec" pak označujeme část, která směřuje dopředu k hlavě. Naopak zadní roštěná je všeobecně známá jako "nízký roštěnec". Obě části od sebe poznáte jednoduše v řezu. Zatímco u nízkého roštěnce uvidíte jeden celistvý sval, vysoký roštěnec jich má hned několik vrstev.

Dokonalé mramorování? To je vysoký roštěnec

Vysoký roštěnec je prostě geniální na steaky. Proč? Jednoduše proto, že je dobře prorostlý tukem. Ač to zní dietologům jakkoliv strašlivě, pravda je taková, že tuk je nositelem chuti, tečka. A navíc,

vysoký roštěnec nemá tuku

více jak 16%, k čemuž by se kdejaký kus vepřového velmi rád alespoň přiblížil. Takže se vlastně jedná o maso výtečných kvalit, na kterém si skutečně pochutnáte a přitom se nemusíte bát, že byste něco přibrali. A pokud by vám

tuk v roštěnci

přeci jen vadil, můžete jej po upečení jednoduše odstranit. Skvělá chuť tohohle steaku vám i tak v mase zůstane. No není to geniální?

Vysoký roštěnec s kostí nebo bez kosti...

Na pultech obchodů se můžete setkat s oběma variantami. Stejně jako tuk, i kost má na chuť masa zásadní vliv. Vysoký roštěnec je díky kosti chuťově intenzivnější. Ochutnáte zkrátka skutečně pravé hovězí. Ne náhodou je vysoký roštěnec s kostí často považován za vůbec nejlepší steak, který si můžete dopřát. Nezapomeňte však, že jedině na vyzrálém mase si dokonale pochutnáte.

Vysoký roštěnec

má pak jemné a šťavnaté masíčko, na které budete ještě dlouho vzpomínat.

Rib eye steak

Ze střední části vysokého roštěnce se vykrajují tzv.

Rib eye steaky

. Tento lahodný steak si získal svoji oblibu a nehynoucí slávu zejména díky tomu, že je měkoučký (vysoký roštěnec je hned po hovězí svíčkové nejměkčím kusem masa) a hlavně skvěle šťavnatý. V restauracích jej občas můžete nalézt pod francozským názvem "Entrecote", Rib eye steak s kostí pak bývá označován jako "Côte de boeuf". Ať již je v menu uveden anglicky či honosně francouzsky, stále je to ten starý dobrý

Vysoký roštěnec

. A to, že je skutečně dobrý, musíme třikrát podtrhnout.

Chcete si svůj šťavnatý Rib eye steak dopřát v pohodlí domova? Připravili jsme pro vás v sekci – Jak připravit Rib eye steak jednoduchý recept, díky kterému vás tenhle kousek masa učiní dokonale šťastnými. Neváhejte jej vyzkoušet!

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena