Flank steak

Flank steak
Hovězí flank steak je řez masa z pupku zvířete. Jedná se vlastně o břišní sval, který je neustále používán. Samotný pupek se dělí na vrchní a spodní šál. Zatímco vrchní šál směřuje k bránici a připravuje se z něj výtečný hanger steak, spodní šál jde směrem k zadní části zvířete a právě odsud pochází měkké a prorostlé maso pro lahodné flank steaky.

Flank steak nebo Bavette?

Flank steak

byl u nás dříve pohříchu opomíjen a na pultech řeznictví se začal objevovat až relativně nedávno. Americký název "Flank steak" je dnes již v Čechách dobře rozšířen. Pokud narazíte na označení "Bavette" nenechte se zmást. Jde jen o francouzský název pro stejný kus masa, tedy starý dobrý Flank steak.

Kulinářsky všestranný hovězí pupek

Hovězí pupek je ze své podstaty plochým svalem a je vhodný pro vaření i dušení. Díky svému jemnému mramorování se však také skvěle hodí i pro grilování. Flank steak má intenzivní lahodnou chuť a přitom jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Stačí jen dobře rozpálený gril nebo pánev a můžete začít. Nevíte si s jeho přípravou rady? V sekci - Jak připravit flank steak - se můžete inspirovat jednoduchým návodem.

Dokonalý flank steak

Závěrem ještě přidáme malou, o to však důležitější radu.

Flank steak je chuťově výrazný

a hustotou svalových vláken spíše tužší kus výtečného masa. Abyste si tuto delikatesu skutečně vychutnali, nezapomeňte při servírování krájet maso kolmo (napříč) přes svalová vlákna, ideálně pod úhlem 45°. Jedině tak zajistíte, že se vám bude flank steak doslova rozplývat na jazyku.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena