Hanger steak

Hanger steak

Delikatesa par excellence – hanger steak

Hanger steak je výtečný kus masa na grilování, který pochází ze svalového úponu bránice. Není divu, že dříve se u nás tato pochoutka ani nedostala na pulty obchodů. Řezníci si ji totiž při bourání vyřezávali sami pro sebe – odtud také pramení v Čechách dříve používaný název "řeznická panenka".

Názvy se různí, maso je jen jedno

Kromě již zavedeného amerického

Hanger steak

se můžeme setkat také z francouzským označením "Onglet" či českým – hovězí veverka. Jak již napovídá sám název (z anglického hang – viset, pověsit, zavěsit) je tento sval zavěšen u páteře v brániční oblasti. Svým umístěním před špičkou svíčkové, přímo nad játry, získává právě od jater příjemně kořeněnou chuť. Samotný hanger steak je tvořen ze 2 svalů spojených blánou. Na někoho může působit tento řez trochu netradičně, ale věřte, že je to jedno z nejlepších a nejchutnějších steakových mas, které na mladém býkovi či jalovici najdete.

Maso na hanger steak musí uzrát

Pokud získáte hovězí veverku takříkajíc ještě teplou po porážce, můžete si ji připravit dušenou na cibulce. Tím byste se však připravili o skvělý požitek z výborného steaku. Proto se celý tento podlouhlý sval nechává dobře uzrát a teprve po několika týdnech odležení při teplotě blízké nule je hanger steak dokonale připraven na vaši nezapomenutelnou steakovou jízdu.

Hanger steak na talíři

Úprava hanger steaku

je jednoduchá, avšak mírně odlišná od ostatních "klasických" mas. Proto, pokud se s hangerem setkáváte prvně, nezapomeňte navštívit naši poradnu na stránce Jak správně připravit hanger steak. Až jej budete mít hotový, šťavnatý a voňavý na talíři, nezapomeňte, že hanger steak se při servírování krájí (obdobně jako flank steak) šikmo pod úhlem 45° a příčnými řezy přes vlákna svalu. Maso se vám pak bude přímo rozplývat na jazyku!

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz Všechna práva vyhrazena