Flap steak

Hovězí flap steak

Hovězí pupek - Flap steak

Není snad "záhadnější" kousek hovězího masa než je právě Flap steak. Proč? Má totiž řadu názvů, které vytváří dojem, že vlastně nikdo pořádně neví, kde se nachází. A my pro Vás tuhle záhadu jednou pro vždy vyřešíme. Byla by totiž škoda, aby tak výborný kousek masa, jakým Flap steak bezesporu je, zůstal neobjeven. A že v Čechách na své objevení ještě čeká, to je jisté.

Flap steak vs. Hanger steak

Flap steak se často zaměňuje s výborným hanger steakem. Pokud jste ale někdy viděli hanger steak (má hezky český název - hovězí veverka), pak tuhle chybu rozhodně udělat nemůžete. To však nic nebrání tomu, že někteří prodejci uvádějí u flap steaku popisek "hanger / flap steak". Snad i díky této běžné záměně se pro flap steak zavedlo také označení "Faux hanger", neboli falešený hanger steak. Zkušený řezník však dobře ví, že hanger steak je úpon bránice a s flap steakem má podobnou snad jen strukturu masa.

Flap steak, flap meat a další

Místo pojmu

flap steak

se také můžete setkat s lapidárním označením "flap meat". Není to sice dokonalé, ale pořád lepší než zaměňovat za hanger. O něco přesnější je pak označení pocházející z amerického státu Nová Anglie, kde se pro flap steak vžil název Sirloin tip – neboli špička ze spodního zadního roštěnce.

Co je tedy flap steak?

Flap steak se připravuje z hovězího pupku. Patří do známé trojice slavných steaků - hanger steakflank steakflap steak, které se z této zadní části zvířete připravují. Zjednodušeně by se dalo říci, že zatímco hanger steak hledejte nahoře (úpon bránice) a flank steak jsou naopak spodní slabiny, tak právě flap steak představuje střed pupku. V Čechách se také pro flap steak zažilo hezké staročeské slovo - "bryndáček". Až tedy potkáte na etiketě označení "hovězí bryndáček" budete vědět, že si z něj připravíte výborný Flap steak.

Výtečný na grilu

Flap steak se stejně jako ostatní steaky z hovězího pupku skvěle hodí na grilování. Je totiž lehce prorostlý a mramorovaný tukem. Maso je díky tomu velmi šťavnaté, má jemnou chuť a vůni.

Flap steak se peče zásadně po vlákně

a po upečení se servíruje vcelku. Důležité je pak maso krájet na tenké plátky (nudličky) kolmo na svalová vlákna, abyste si vychutnali nejen výtečnou chuť, ale i křehkost, kterou vám Flap steak umí nabídnout.

Nevíte si s přípravou flap steaku rady? Navštivte naší sekci – Jak připravit flap steak a inspirujte se jednoduchým návodem. Přejeme vám příjemný gurmánský zážitek.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz | Všechna práva vyhrazena