Chateaubriand

chateaubriand

Steak Chateaubriand

Pod vznešeným francouzským názvem pokrmu Chateaubriand - čti šatobriján(d) - se ukrývá velký steak z toho nejlepšího a nejkřehčího hovězího masa, a to z hovězí svíčkové. Ano, přesně z toho svalu, který je na býkovi nejdražší, je ho nedostatek a dělají se z něj výtečné bifteky Filet Mignon.

Steaky Chateaubriand

se však nepřipravuji ze špičky svíčkové (jako zmíněné Filet Mignon), nýbrž z jejího středu, přesněji řečeno ze třetí čtvrtiny hovězí svíčkové, blíže k jejímu silnějšímu konci.

Bohatá historie Chateaubriand

Jestli u některých pokrmů historici tápou, u steaku Chateaubriand je vše nad slunce jasné. Tenhle "biftek speciál" dostal své nezaměnitelné jméno po vikomtovi Françoisi - Augustovi - Reném de Chateaubriand. Tehdy ještě jako mladý šlechtic pracoval v diplomatických službách pro Napoleona a Ludvíka XVIII. Rovněž byl však proslulý jako výtečný kuchař a vynálezce nových receptů.

Historie se neptá

Dnes již se přesně neví, jestli recept na lahodný Chateaubriand pochází přímo z vikomtovi hlavy, či na něm měl lví podíl jeho velezkušený osobní kuchař Montmireil. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že pokud

vikomt Chateaubriand

skutečně recept na stejnojmenný steak vymyslel, bylo to patrně pouhým dílem náhody. Ať tak či tak, jméno zůstává a zážitek z tohoto obr-luxusního steaku je skutečně výjimečný.

Porcujeme svíčkovou

Klasický Chateaubriand se připravuje jako jeden velký kus svíčkové vcelku. Z její třetí čtvrtiny směrem k širšímu konci svalu lze vyříznout relativně kompaktní, stejně vysoký "válec" dokonale křehkého masa. Celý

Chateaubriand

může měřit i 16 – 20 cm a vážit více než 1000g. K přípravě si proto připravte větší těžkou pánev. Na té se Chateaubriand nejdříve celý "zatáhne", aby z něj neunikala žádná šťáva a následně se dopéká v troubě do stupně propečení medium, či medium-rare.

Chateaubriand pro speciální příležitost

Příprava takového pokrmu lze bez nadsázky označit za sváteční. Z velkého Chateaubriand steaku se pohodlně nasytí i více než 4 osoby, obvykle se však servíruje v porci pro 2 osoby – tedy cca 500g / steak. Chateaubriand se tradičně podává s lehce opečenými brambory, které můžete doplnit například orestovaným chřestem. Téměř povinnosti je pak doplnit tento lahodný steak omáčkou, která nese jméno, jak jinak než Chateaubriand. Šťavnaté a křehké masíčko v podání tohoto luxusního steaku vás zaručeně uchvátí. Doplňte romantickou tabuli o láhev dobrého francouzského vína a váš požitek bude naprosto dokonalý.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz | Všechna práva vyhrazena