Tabulová špička má tukové krytí
Přemýšlíte, kterou část kýty si vybrat na vaší grilovací párty? My doporučujeme
tabulovou špičku. Je to část svalu,
který je málo namáhaný a má vysoké tukové krytí. Díky tomu je oblíbený pro přípravu hned na několik způsobů.
A hádejte co... ani v jednom případě se
tuku nezbavujeme, naopak. Máme ho tam rádi. Přesně o tom
totiž tabulová špička je.
Tabulová špička - Tafelspitz
Ano, kdo umí alespoň trochu německy, zjistí, že národní pokrm našich jižních sousedů se defacto jmenuje stejně.
Tafelspitz rovná se
tabulová špička. Na přípravu Tafelspitz ovšem nepotřebujeme grill, ale sadu hrnců. Výsledkem
je pak slavné tříchodové meny, nad kterým se rozplýval již habsburský monarcha František Josef I. My zde ale
nebude rozebírat jak se tabulová špička vaří, nýbrž jak se griluje, a nebo přímo peče. Pojďme na to.
Pane řezníku, jednu tabulovou špičku prosím
Sehnat tabulovou špičku je někdy pěkný oříšek. V Čechách se totiž dost často zaměňuje za
květovou špičku.
V praxi to znamená, že vám ji zkrátka uříznou jako jeden kus (tabulovou i květovou dohromady) a vy si vyberte.
Tabulová špička
je ta část zadní kýty, která je
nahoře,
blíže k oháňce. Každé zvířátko má dvě - z pravé a
levé kýty. Z tukového krytí pak můžete poznat, kterou zrovna držíte v ruce. Ne, že by na tom záleželo,
chutnají obě stejně, jen při přípravě picanhy (čti pikani) ve stylu churrasco, je potřeba dát pozor,
abychom neřezali přes vlákna.
Picanha z tabulové špičky
A jsme u toho. Pokrm, který v našich končinách tabulovou špičku čím dál více proslavuje, se jmenuje
picanha.
Tu můžeme připravit v zásadě na
3 způsoby. Jako
steaky,
pečeni a nebo
grilovat na ohni. Všechny varianty jsou
správně a v každé z nich hraje velkou roli tukové krytí.
Toho má tabulová špička dostatek
, a tak se vždy
můžete těšit na šťavnatý a provoněný kus masa.
Osvědčené recepty
Zaujala vás
picanha a chtěli byste se o ní dozvědět více? Mrkněte na stránku
o picanhe. A pro gurmány přidáváme i 2 úžasné
recepty z brazilské kuchyně. Vyzkoušet můžete, jak chutná
pečená picanha, a nebo šťavnatá
picanha ve stylu churrasco.
Teprve pak plně oceníte chuť, jakou vám vykouzlí jen tabulová špička. Bon appétit.