Rumpsteak

rumpsteak

Jednička na grilu - Rump steak

Jedním z nejoblíbenějších a ceněných steaků je u nás dobře zavedený rumpsteak. Pod tímto názvem (uvádí se v obou formách - tedy jako rump steak nebo rumpesteak) se můžete těšit na libový a křehký kousek masa z květové špičky. Tedy většinou. Jak již to u steaků bývá, platí i zde "jiný kraj, jiný mrav". Nicméně to, že se jedná o kvalitní steakové maso platí vždy a bez výhrad.

Pravý rumpsteak z květové špičky

V zásadě jsou na býkovi dvě místa, odkud se používá

maso na rumpsteak

. Květová špička je jedním z nich a není to náhodou, že právě tento sval bývá synonymem pro pravý rumpsteak. Květová špička je sval, který se nachází v horní části zadního hovězího, hovězí kýty. To je přesně místo, které zvíře téměř nenamáhá a díky tomu jsou rumpsteaky odtud krásně křehké a libové.

Porcuje se i z nízkého roštěnce

Rumpsteaky se však někdy porcují i z roštěné. Nízký roštěnec totiž svým koncem sousedí s květovou špičkou a maso má proto i podobné senzorické vlastnosti. Stejně jako u květové špičky není ani zde nízký roštěnec příliš namáhán. Opečený

rumpsteak

z této části nízkého roštěnce je tak díky tomu takřka k nerozeznání od toho pravého.

Není rupmsteak jako rumpsteak

Za rumpsteak někdy bývá zaměňován kousek masa ze spodního šálu, zadního hovězího, kterému se jinak správně říká Rump-cap. Tady však musíme být přesní, protože celkově je maso z tohoto šálu spíše houževnatější, s větším množstvím vaziva. Rump-cap se proto bere z jeho horní trojúhelníkovité části, které se u nás říká "tabulová špička". Ta se pro steakovou úpravu hodí přímo znamenitě. Kromě řezu rump-cap se tak odtud může porcovat i maso na rakouský "tafelspitz" či brazilskou specialitu "picanha churrasco". Všechny tyto řezy se ovšem standardně krájí (stejně jako rumpsteak) i z populární květové špičky.

Rumpsteak jedině z vyzrálého masa

Pro váš rumpsteak si vyhlédněte dobře vyzrálý kousek z hovězí květové špičky. Maso by mělo zrát alespoň 5 – 6 týdnů, aby získalo tu správnou konzistenci pro steakovou úpravu. Rumpsteak tak bude skvěle šťavnatý a křehký. Ideální propečení je na medium nebo medium rare. Nebojte se jej připravit na klasiku, jen se solí a pepřem. Sami uvidíte, že když máte dobré maso, není třeba žádné marinování. Rumpsteak je dokonalý sám o sobě.

Máte doma vyzrálé hovězí z květové špičky a nevíte si rady s přípravou rumpsteaku? V sekci – Jak připravit rumpsteak – se můžete inspirovat naším receptem. Sami budete překvapeni, jak jednoduše a rychle se dá tahle delikatesa ve skutečnosti zvládnout. Přejeme vám dobrou chuť.

Copyright © 2023 StejkyBejky.cz | Všechna práva vyhrazena