Tatarský biftek
Jak vznikl první tatarský biftek?
Tatarský biftek je oblíbená pochoutka ze syrového masa, jejíž historie sahá do Francie přelomu 19. a 20. století. Tehdy v jedné restauraci začali nabízet syrové hovězí společně se žloutkem, kapari a cibulí. Označení "tatarský biftek" však získal tento pokrm až ve chvíli, kdy k němu jeden z kuchařů přidal namísto žloutku tatarskou omáčku. Úprava s tatarkou se sice neujala a syrový žloutek se k pokrmu navrátil, ale označení tatarský biftek již této delikatese zůstalo navždy.Dobrý tatarský biftek vyžaduje kvalitní hovězí
V klasické podobě setatarský biftek
připravuje výhradně z hovězího masa. Na "tatarák" se nejlépe hodí hovězí svíčková, které je však na býkovi či jalovici poskrovnu, a proto nepatří zrovna k těm nejlevnějším.Tatarský biftek ze svíčkové
si tak dopřávají zejména gurmeti, kteří vědí, že tahle lahůdka za svoji cenu doopravdy stojí. Pravda je ale taková, že výborný tatarák si můžete připravit i z tzv. ořechu či květové špičky. Od svíčkové je téměř k nerozeznání.Tatarský biftek stokrát jinak
O tom, že kulinářská kreativita nezná mezí svědčí i fakt, že dnes si můžete dopřáttatarák
z lososa, tuňáka, avokáda či červené řepy. S klasickým tatarským biftekem a jeho chutí mají tyto pokrmy pramálo společného. Jde totiž především o způsob úpravy. Suroviny se jednoduše za syrova naškrabají nožem (v případě masa) či nakrájí na kostičky (zelenina).Proč se však pouštět do "náhrad", když si můžete dopřát výtečný originál z kvalitního vyzrálého hovězího? V sekci - Jak připravit tatarský biftek – se můžete inspirovat naším jednoduchým návodem na přípravu této skvělé delikatesy.