Striploin

Striploin steak

Striploin steak – nízký roštěnec

Steakový řez Striploin se porcuje z roštěné, přesněji řečeno z nízkého roštěnce. Maso je v této části jemně mramorované a má vynikající chuť. Až budete nízký roštěnec porcovat, ponechte si na svém striploin steaku menší tukové krytí. Lůj totiž při pečení podpoří chuť hovězího, a i když ho nakonec jíst nebudete, maso je po něm hezky voňavé.

Jak udělat striploin steak

Samozřejmě vůbec nic nezkazíte přípravou vašeho striploin steaku na klasický způsob, jen se solí a pepřem. Jednoduchý postup naleznete v sekci o grilování hovězích steaků. Na druhou stranu proč nevyzkoušet nový recept? Máme pro vás úžasnou marinádu, která chuť ani vůni hovězího striploinu nijak neuzemní, ba právě naopak. Krásně je rozvine a ještě i zdokonalí. Že to není možné? To si pište, že je. Pojďme na to.

Ultra super famózní marináda

V jednoduchosti je síla. Na přípravu této marinovací symfonie budete pro 3 striploin steaky potřebovat: 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci worcestrové omáčky, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci balsamikového octa, 1 čajovou lžičku hořčice, 1 stroužek česneku a trochu černého pepře. Nic víc. Postup přípravy je následně velmi jednoduchý. Česnek rozdrťte a všechny ty ingredience smíchejte. Na marinování se skvěle hodí igelitový pytlík (nějaký pevnější, rozhodně ne mikroten), do kterého vložíte striploin steaky, marinádu a přes igelit vše hezky promnete. Pak to postavte do misky, aby vám pytlík nevytekl, a nechte hezky v chladu odležet.

Jak dlouho marinovat striploin?

Někdo nechává působit marinádu přes noc, jiní doporučují 4 hodiny. My jsem vyzkoušeli marinovat jeden steak hodinu a druhý celých 12 hodin. A víte jaký byl výsledek? Na chuti to nepoznáte. Marinovat delší dobu můžete pro větší křehkost masa. Na druhou stranu předpokládáme, že váš

striploin není z žádné staré krávy

, ale z mladého zvířete a jeho maso prošlo alespoň 4 – 6 týdnů zráním. V takovém případě budou vaše

striploin steaky skvěle křehké

i bez maratonu v marinádě . Na to doladění chuti vám pak bohatě postačí hodinka marinování a šup s tím na gril.

Opékáme z obou stran

A teď už je to steakařská rutina. Rozpálit gril nebo pánev, hodit na to toho bohatýra (myslím tím váš striploin), klidně i pokapat navrch trochou marinády a čekat. Žádné šťouchání, posouvání a podobně, ať se hezky peče. Z jedné strany 5 minut, z druhé strany 5 minut a hotovo. Pokud je to klasický steak na 2 prsty a vy jste měli poctivě rozpáleno, pak bude váš striploin hezky medium-rare a to je přesně to co chcete. Kdo by chtěl propéct víc, nechá z každé strany 6 minut, ale víc ani ťuk. Pak už by byl původně výborný striploin well done, a to už je v terminologii steaků v podstatě jeho "klinická smrt".

Striploin jedna báseň

Přestože už masíčko krásně voní a vy se do něj chcete zakrojit, zadržte. Striploin si musí po náročném výkonu na grilu odpočinout. Nechte ho cca 10 minut nabrat dech, uvidíte jak krásně povolí šťávu. Doporučujeme ho na tu chvilku ještě klidně šoupnout do trouby (stačí rozehřáto na stovku). V pokojové teplotě by totiž váš

striploin

spolehlivě vychladl a to rozhodně nechcete. Deset minut pryč? Hurá, můžete servírovat! Vychutnejte si to první zakrojení. Tu vůni a chuť masa rozplývajícího se na jazyku. Striploin steak vymazlený marinádou vám připraví nezapomenutelné chvíle.

A s čím podávat striploin steak? Zvolte si co máte rádi. Zkuste grilovanou kukuřičku na másle, restovaný chřest a nebo obyčejné topinky s česnekem. Samozřejmostí je ale červené víno. Váš striploin si přímo říká o suchý argentinský Malbec. Buen provecho!

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz | Všechna práva vyhrazena