Pfeffer rovná se "pepř"
Pfeffer steak je fenomén. Divíte se? Nedivte. Základem jeho úpravy je
pepř, a bez toho,
jak všichni dobře víme, se pořádný steak neobejde.
Kde najdeme Pfeffer steak
Označení
Pfeffer steak je pro řadu lidí matoucí. Zatímco běžné steakové názvy
souvisí s určitou svalovou partií (
Hanger steak -
hovězí veverka,
Flank steak - řez z pupku, atd.), tak
Pfeffer steak
s žádnou konkrétní částí zvířete
nesouvisí.
Jedná se o
úpravu steaku. Je to stejné, jako bychom řekli "na másle" nebo "na víně".
Pfeffer steak je zkrátka "na pepři". Označení pochází z německého
Pfeffer - pepř a
stejně, jako je čeština protkaná dalšími germanismy, zůstal nám historicky i
pojem Pfeffer steak.
Evergreen po celém světě
Úprava na pepři je oblíbená nejen v Německu a u nás, ale takřka po celém světě.
V anglicky mluvících zemích tak najdeme
Pepper steak, a ve Francii se pro změnu
podává
Steak Au Poivre. Steak na pepři je oblíbený i ve Španělsku a Latinské Americe.
Ani zde ale neznají "náš" Pfeffer steak. Objednat si jej můžete pod názvem
Steak Pimienta. A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.
Pfeffer steak na 2 způsoby
Způsob přípravy Pfeffer steaku se může lišit dle místních zvyklostí.
V zásadě jej ale můžeme rozdělit na
2 základní směry. Prvním je
steak obalený v pepři. Tím druhým je pak steakové maso udělané klasickým způsobem,
ovšem dochuceno
pepřovou omáčkou. Jste-li spíše omáčkový typ, můžete zkusit
jednoduchý recept na to,
jak připravit Pfeffer steak s pepřovou omáčkou.
My ostatní jdeme obalovat.
Pfeffer steak obalený v pepři
Nejjednodušší, a také nejčastější způsob jakým se připravuje Pfeffer steak,
spočívá v
obalení masa v pepři. Příprava je velmi jednoduchá a lze ji aplikovat
na jakýkoliv druh steakového masa. Vezměme například 2x300g
hovězí květové špičky alias
rumpsteak.
Na tuto porci budete potřebovat cca 2-3 lžíce celých kuliček pepře
(ideálně barevného), 2 lžíce olivového oleje a čtvrt lžičky soli.
Příprava Pfeffer steaku
Pepř utlučte v hmoždíři
do hrubší směsi. Tuto směs pečlivě vetřete (vpracujte)
do povrchu masa a v misce vložte do ledničky. Nyní nechte steak
4-6 hodin
odpočívat, aby měl čas natáhnout chuť a vůni pepře.
Půl hodiny před
grilováním maso vyndejte z ledničky. Přijme tak pokojovou teplotu a na grilu
neprojde teplotním šokem. Nyní steak potřete olejem a grilujte
klasickým způsobem - viz.
hovězí steaky - grilování. Nakonec nechte
maso na 8-10 minut odpočinout a váš
Pfeffer steak je hotový. Před
podáváním maso osolte dle potřeby.
A jdeme ke stolu
K Pfeffer steaku se hodí
jako příloha smetanové brambory, ale vystačíte si
i s pouhou porcí zeleninového salátu.
Pfeffer steak může také příjemně doplnit
pepřová omáčka, ovšem nemusí.
Mezi červenými víny doporučujeme vybírat spíše
těžší odrůdy, ideálně z oblasti Argentiny nebo Chile.
Přejeme vám dobrou chuť.