Pfeffer steak

Pfeffer steak

Pfeffer rovná se "pepř"

Pfeffer steak je fenomén. Divíte se? Nedivte. Základem jeho úpravy je pepř, a bez toho, jak všichni dobře víme, se pořádný steak neobejde.

Kde najdeme Pfeffer steak

Označení Pfeffer steak je pro řadu lidí matoucí. Zatímco běžné steakové názvy souvisí s určitou svalovou partií (Hanger steak - hovězí veverka, Flank steak - řez z pupku, atd.), tak

Pfeffer steak

s žádnou konkrétní částí zvířete nesouvisí. Jedná se o úpravu steaku. Je to stejné, jako bychom řekli "na másle" nebo "na víně". Pfeffer steak je zkrátka "na pepři". Označení pochází z německého Pfeffer - pepř a stejně, jako je čeština protkaná dalšími germanismy, zůstal nám historicky i pojem Pfeffer steak.

Evergreen po celém světě

Úprava na pepři je oblíbená nejen v Německu a u nás, ale takřka po celém světě. V anglicky mluvících zemích tak najdeme Pepper steak, a ve Francii se pro změnu podává Steak Au Poivre. Steak na pepři je oblíbený i ve Španělsku a Latinské Americe. Ani zde ale neznají "náš" Pfeffer steak. Objednat si jej můžete pod názvem Steak Pimienta. A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Pfeffer steak na 2 způsoby

Způsob přípravy Pfeffer steaku se může lišit dle místních zvyklostí. V zásadě jej ale můžeme rozdělit na 2 základní směry. Prvním je steak obalený v pepři. Tím druhým je pak steakové maso udělané klasickým způsobem, ovšem dochuceno pepřovou omáčkou. Jste-li spíše omáčkový typ, můžete zkusit jednoduchý recept na to, jak připravit Pfeffer steak s pepřovou omáčkou. My ostatní jdeme obalovat.

Pfeffer steak obalený v pepři

Nejjednodušší, a také nejčastější způsob jakým se připravuje Pfeffer steak, spočívá v obalení masa v pepři. Příprava je velmi jednoduchá a lze ji aplikovat na jakýkoliv druh steakového masa. Vezměme například 2x300g hovězí květové špičky alias rumpsteak. Na tuto porci budete potřebovat cca 2-3 lžíce celých kuliček pepře (ideálně barevného), 2 lžíce olivového oleje a čtvrt lžičky soli.

Příprava Pfeffer steaku

Pepř utlučte v hmoždíři

do hrubší směsi. Tuto směs pečlivě vetřete (vpracujte) do povrchu masa a v misce vložte do ledničky. Nyní nechte steak 4-6 hodin odpočívat, aby měl čas natáhnout chuť a vůni pepře. Půl hodiny před grilováním maso vyndejte z ledničky. Přijme tak pokojovou teplotu a na grilu neprojde teplotním šokem. Nyní steak potřete olejem a grilujte klasickým způsobem - viz. hovězí steaky - grilování. Nakonec nechte maso na 8-10 minut odpočinout a váš Pfeffer steak je hotový. Před podáváním maso osolte dle potřeby.

A jdeme ke stolu

K Pfeffer steaku se hodí

jako příloha smetanové brambory, ale vystačíte si i s pouhou porcí zeleninového salátu. Pfeffer steak může také příjemně doplnit pepřová omáčka, ovšem nemusí. Mezi červenými víny doporučujeme vybírat spíše těžší odrůdy, ideálně z oblasti Argentiny nebo Chile. Přejeme vám dobrou chuť.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz | Všechna práva vyhrazena