Květová špička

Květová špička

Květová špička – "špička" mezi steaky

Jak samotný nadpis napovídá, květová špička je velmi oblíbený kousek masa, který se používá především na steakovou úpravu. Důvod je prostý.

Maso z květové špičky

je totiž hezky libové, s typicky jemnými žilkami tuku a výraznou chutí.

Na zvířeti ji můžete najít v horní části zadní kýty, v těsné blízkosti neméně populárního nízkého roštěnce. Svaly v této oblasti nejsou téměř vůbec namáhány a díky tomu oceníte nejen nízký obsah tuku, ale i příjemnou křehkost masa.

Steaky z květové špičky

S ohledem na své kvality je květová špička právem považována za jeden z nejlepších kusů hovězího masa vůbec. Víte odkud se porcuje světově proslulý rumpsteak? Tušíte správně, přímo z květové špičky. A nejen rumpsteak, ale také třeba brazilská delikatesa jménem "picanha", která se peče i s tukovým krytím, případně se opéká na grilovací jehle jako "picanha churrasco".

Květová špička

se rovněž používá při přípravě výborné "tafelspitz", tradiční pochoutky našich rakouských a německých sousedů. Dlužno zmínit, že všechny tyto řezy se porcují i ze sousední části zadní kýty nazývané "tabulová špička". A konečně je tady i top rump steak, mladší bráška známého rumpsteaku. Na přípravu tohoto řezu se používá výhradně květová špička ve své horní části.

Vyzrálá květová špička nemá konkurenci

Výčtem steaků však využití tohoto výborného kusu masa ze zadní kýty zdaleka nekončí. Může se totiž skvěle i dusit, či péct v celku jako roastbeef. Výborné je i na carpaccio, tenké syrové plátky s parmazánem a rukolou. Ač to zastánci svíčkové neradi uslyší, květová špička se rovněž může použít místo hovězí svíčkové na přípravu tatarského bifteku. Stačí maso naškrábat nebo rozemlít a patřičně dochutit. Recept na výtečný tatarák je jednoduchý, rychlý a můžete si jej přečíst na stránce Jak připravit tatarský biftek.

Způsobů využití květové špičky je celá řada. Nezapomeňte ale na to, že maso musí být vždy z mladého býka či jalovice (stáří okolo 24 měsíců) a dokonale vyzrálé. Teprve pak je květová špička tou úžasnou surovinou na delikatesy z hovězího masa.

Copyright © 2018 StejkyBejky.cz | Všechna práva vyhrazena